Het einde van Windows 7 in zicht, wat nu?

Windows 7 blaast dit jaar tien kaarsjes uit! De tijd vliegt, maar dat betekent ook dat Windows 7 eigenlijk niet meer mee is met zijn tijd. Ondertussen passeerden Windows 8 en Windows 8.1 al de revue.
Toen Microsoft besturingssysteem Windows 7 lanceerde op 22 oktober 2009, verklaarde de softwaregigant om tien jaar productondersteuning te bieden. Dat betekent dus dat er binnenkort een einde komt aan deze service, meer bepaald op 14 januari 2020, en dat is best groot nieuws. Herinnert u zich het XP-verhaal nog? De stopzetting van de ondersteuning voor Windows XP deed toen heel wat inkt vloeien en had een grote impact op de bedrijfswereld. Ook de stopzetting van Windows 7 zal bepaalde gevolgen hebben.

Wat betekent het einde van Windows 7 voor mij?

Zodra Microsoft de ondersteuning van Windows 7 stopzet, betekent dit dat er geen technische ondersteuning, software-updates en beveiligingsupdates meer zullen worden aangeboden. Hierdoor zal bepaalde software niet meer werken, kunnen programma’s straks stoppen met functioneren of kunt u niet meer internetbankieren op uw pc. Het is dus ten zeerste aanbevolen om voor januari 2020 de overstap te maken naar Windows 10 om problemen te voorkomen. De klantenservice van Microsoft zal immers ook niet langer beschikbaar zijn om u te helpen.
U kunt uw computer met Windows 7 in principe blijven gebruiken, maar dan loopt u wel een groter risico op virussen, malware en hacking. Het is dus in elk opzicht beter om over te schakelen naar Windows 10.

Windows 10: what’s new?

Windows 10 is helemaal klaar voor de toekomst. Het besturingssysteem creëert de mogelijkheid om anders te werken, vooral in de cloud. Zo is er een uitstekende integratie met clouddiensten zoals Office 365, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je bestanden én in de cloud kunt werken met de online versies van Word, Excel en meer.
Windows 10 is anders dan alle voorgaande besturingssystemen van Microsoft: het is een ‘levend’ systeem dat regelmatig nieuwe functies en tools zal uitbrengen. U zult dus steeds met de meest recente versie werken en nooit meer hoeven te migreren van Windows 10 naar een ander besturingssysteem. Elke upgrade zal bovendien gratis zijn.

Kan ik Windows 10 op mijn pc installeren?

U kunt enkel nog betalend upgraden naar Windows 10. En aangezien uw toestel niet ontwikkeld werd voor Windows 10, kan het zijn dat dit besturingssysteem niet helemaal optimaal op uw toestel zal werken. Zeker bij toestellen die ouder zijn dan vijf jaar is het risico dat de hardware het laat afweten groter. Het is in de meeste gevallen dus interessanter om een nieuwe computer te kopen die standaard is uitgerust met Windows 10.
Wanneer u overstapt naar Windows 10, maakt u best een afspraak met Zoka, uw IT-partner die voor u een back-up maakt van alle bestanden en foto’s, zodat u met een gerust gevoel kunt overstappen en uw nieuw toestel volledig klaar is voor gebruik.

Bram Vervacke van Zoka is gespecialiseerd in Windows 10 en kan u ondersteunen bij de migratie van Windows 7 naar het nieuwste besturingssysteem. Ook voor de aankoop van een nieuw toestel kan Zoka u helpen bij uw keuze. Bram volgt de computer-, tablet- en softwarewereld op de voet en is steeds op de hoogte van de nieuwste trends en mogelijkheden. Ontdek hier alvast wat Zoka als IT-partner, softwareleverancier en softwaretrainer voor uw onderneming kan betekenen en neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking.

Meer weten?

Weten wat de overgang van Windows 7 naar Windows 10 voor uw bedrijf betekent? Of u wenst uw medewerk(st)ers klaar te stomen voor Windows 10 a.d.h.v. een training?