Skip to Content

Waarom je zowel een firewall als antivirus nodig hebt voor je bedrijf

10 september 2024 in
Waarom je zowel een firewall als antivirus nodig hebt voor je bedrijf
Zoka, Bram Vervacke

Vandaag is het beschermen van je bedrijfsgegevens ontzettend belangrijk. Veel bedrijven gebruiken antivirussoftware om hun systemen te beveiligen tegen schadelijke software zoals virussen en trojans. Maar zelfs als je al een antivirusprogramma hebt, is het nog steeds belangrijk om een firewall te gebruiken. Hier leggen we uit waarom beide tools essentieel zijn en hoe ze samen je beveiliging kunnen versterken.

Wat Doet Een Antivirusprogramma?

Antivirussoftware is ontworpen om schadelijke programma's op je computer te vinden en te verwijderen. Het scant je bestanden en programma’s op virussen en andere vormen van malware die al op je systeem kunnen zitten. Dit helpt bij het beschermen van je computer tegen virussen die via e-mailbijlagen, downloads of andere bronnen je systeem binnenkomen.

Wat Doet Een Firewall?

Een firewall werkt heel anders dan antivirussoftware. Het fungeert als een soort digitale poortwachter die het netwerkverkeer tussen je interne systeem en het internet controleert. De firewall kijkt naar binnenkomend en uitgaand verkeer en beslist welke gegevens mogen passeren en welke moeten worden geblokkeerd. Dit voorkomt dat ongewenste of schadelijke verkeer je netwerk binnenkomt voordat het zelfs maar je systeem bereikt.

Waarom Heb Je Beide Nodig?

  1. Bescherming Tegen Verschillende Soorten Dreigingen
    Antivirussoftware is goed in het opsporen en verwijderen van malware die al op je systeem staat. Een firewall voorkomt echter dat schadelijk verkeer je netwerk binnenkomt in de eerste plaats. Beide tools vullen elkaar dus aan: antivirussoftware beschermt je systeem van binnenuit, terwijl de firewall beschermt tegen bedreigingen van buitenaf.
  2. Voorkomen van Netwerkaanvallen
    Firewalls zijn belangrijk om je te beschermen tegen netwerkaanvallen zoals DDoS-aanvallen (die je netwerk proberen te overbelasten) en brute-force aanvallen (die proberen in te breken door herhaaldelijk wachtwoorden te raden). Antivirussoftware biedt geen bescherming tegen deze soorten aanvallen.
  3. Beheer van Toegang
    Met een firewall kun je precies instellen wie toegang heeft tot je netwerk en welke delen van je netwerk toegankelijk zijn. Dit is belangrijk voor bedrijven, waar verschillende medewerkers verschillende toegangsniveaus nodig hebben. Antivirussoftware heeft geen controle over netwerktoegang en kan dit niet beheren.
  4. Monitoring en Rapportage
    Firewalls bieden uitgebreide mogelijkheden om netwerkactiviteiten te volgen en te registreren. Dit helpt je om verdachte activiteiten op te sporen en snel te reageren op potentiële dreigingen. Antivirussoftware richt zich vooral op het opsporen en verwijderen van schadelijke software op je computer en biedt geen uitgebreide netwerkmonitoring.

Conclusie

Een firewall en antivirussoftware spelen beide een belangrijke rol in de bescherming van je bedrijf. Antivirussoftware houdt je systeem veilig door schadelijke software te detecteren en te verwijderen. Een firewall beschermt je netwerk door ongewenst verkeer buiten te houden. Door beide beveiligingslagen te combineren, zorg je voor een veel sterkere bescherming tegen de verschillende soorten cyberdreigingen die je bedrijf kunnen bedreigen. Het gebruik van zowel een firewall als antivirussoftware is dus een slimme en noodzakelijke stap om je gegevens en netwerk veilig te houden.

Voetnootje: Deze bovenstaande tekst zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen de 2 producten. In de praktijk zijn beide oplossingen een stuk dichter verweven en is dit een complexere materie om uit te leggen.


Wil je ook dat jouw bedrijf veilig blijft? Maak dan gebruik van onze aanbieding en krijg 30% korting op onze veiligheid en risico analyse tot 15 oktober. #VeiligSeptember30