Skip to Content

Bescherm Uw Bedrijf met de Cyber Resilience Act: Wat U Moet Weten

27 juni 2024 in
Bescherm Uw Bedrijf met de Cyber Resilience Act: Wat U Moet Weten
Zoka, Bram Vervacke

Waarom de Cyber Resilience Act Belangrijk is voor Uw Bedrijf

In een tijd waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder en frequenter worden, is de Cyber Resilience Act essentieel om uw bedrijf te beschermen. Deze wetgeving biedt een solide kader voor verbeterde bescherming en voorbereiding tegen cyberdreigingen. Het waarborgt niet alleen de veiligheid van bedrijven, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten en partners, wat cruciaal is voor duurzame groei en concurrentievermogen in de digitale economie.

Wat is de Cyber Resilience Act?

De Cyber Resilience Act is een wetsvoorstel dat in mei 2024 is ingediend door de Europese Commissie. Het doel van deze wet is om de cyberweerbaarheid van de Europese Unie te versterken en de digitale soevereiniteit te waarborgen. De wet stelt eisen en normen vast voor de beveiliging van kritieke infrastructuur, openbare diensten, bedrijven en burgers tegen cyberaanvallen.

Wist u dat...

  • Ransomware Aanvallen: Elke 11 seconden vindt er wereldwijd een ransomware-aanval plaats.
  • DDoS Aanvallen: In 2023 werden er wereldwijd meer dan 15,4 miljoen DDoS-aanvallen gemeld.
  • Kosten van Ransomware in België en de EU: In 2023 bedroeg de gemiddelde kost van een ransomware-aanval in België €133.000, terwijl de totale kosten in de EU naar schatting €20 miljard per jaar bedroegen.



Belangrijkste Punten van de Cyber Resilience Act

De Cyber Resilience Act bevat diverse maatregelen om de cyberveiligheid te verbeteren:

  • Europees Cyberbeveiligingsagentschap: Dit agentschap houdt toezicht op de naleving van de wet en bevordert de coördinatie tussen de lidstaten.
  • Europees Cyberbeveiligingscertificeringssysteem: Een gemeenschappelijk kader voor de beoordeling van de veiligheid van producten, diensten en processen.
  • Europees Cyberbeveiligingsnetwerk: Vergemakkelijkt de uitwisseling van informatie en beste praktijken tussen nationale autoriteiten en de private sector.
  • Europees Cyberbeveiligingsfonds: Verleent financiële steun aan projecten die de cyberweerbaarheid verhogen.
  • Europees Cyberbeveiligingslabel: Informeert consumenten over de veiligheidsniveaus van de producten en diensten die zij kopen.

Voordelen van de Cyber Resilience Act voor Uw Bedrijf

De Cyber Resilience Act biedt verschillende voordelen voor uw bedrijf:

  • Hoger Niveau van Bescherming: U bent beter beschermd tegen cyberdreigingen, die steeds geavanceerder en schadelijker worden.
  • Groter Vertrouwen: Uw klanten, partners en stakeholders weten dat u voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.
  • Betere Toegang tot de Europese Markt: U profiteert van een uniforme en geharmoniseerde regelgeving op het gebied van cyberbeveiliging.
  • Grotere Innovatie en Concurrentiekracht: U wordt gestimuleerd om veilige en betrouwbare digitale oplossingen te ontwikkelen en te gebruiken.

Hoe Zoka kan Helpen

Om u voor te bereiden op de Cyber Resilience Act, kunt u de volgende stappen ondernemen:

  1. Beoordeel Uw Huidige Cyberbeveiligingsniveau: Identificeer de mogelijke hiaten en risico's. Bijvoorbeeld, heeft u een printer met een standaard login die gemakkelijk te hacken is? Zo ja, dan moet u uw wachtwoord wijzigen en uw printer regelmatig updaten.
  2. Opmaken en beheren van je NIS2-plan.
  3. Maak Gebruik van de Beheerdiensten van Zoka: Wij bieden beheerdiensten zodat we sneller risico’s kunnen detecteren en preventief oplossen.

Meer Weten?

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen bij het voorbereiden op de Cyber Resilience Act en het versterken van de cyberweerbaarheid van uw bedrijf.